Koolhydraten. Tegenwoordig de vijand van iedere diëtist en personal trainer. Als je wilt afvallen, moet je twee dingen doen. Minder koolhydraten eten en het liefst 300 gram eiwitten op een dag.

Ik heb het een tijdje geprobeerd, minder koolhydraten eten. Het wende best snel en ik miste brood en pasta niet eens. Althans, niet echt. De spirelli was snel gekocht om van courgette alsnog pasta te maken. Super lekker, dus dat scheelt. Met saus, waar je gewoon geraspte kaas overheen kunt gooien (want geen koolhydraten van de pasta en dus minder calorieën).

Die eiwitten ben ik minder over te spreken. Om de belachelijke hoeveelheid eiwitten op te krijgen (in mijn ogen belachelijk en die 300 gram was wat overdreven), kom je er niet onderuit om eiwitshakes te eten. Of te drinken beter gezegd. En die dingen, ik heb het geprobeerd, echt gedaan, krijg ik dus niet weg.

Ook vind ik het lastig dat je alles moet voorbereiden. Ontbijt zelf maken, lunch meenemen, tussendoortjes bedenken van te voren, macro’s bijhouden. De spontaniteit van het eten gaat er vanaf. Dus langzaamaan slipten de koolhydraten weer terug in mijn eetpatroon. Het begon met af en toe een boterham of een groene smoothie. Zonder dat ik het door had, ging ik steeds weer meer koolhydraten eten. Wat ik ook niet echt door had, was dat mijn darmproblemen weer terug kwamen. En die darmproblemen, die kan ik dus missen als kiespijn.

Ik heb genoten van de periodes dat ik goed naar het toilet kon in de afgelopen maanden. Geen gênante momenten meer waarop ik NU naar het toilet moest. Ook geen momenten dat ik een week lang niet naar het toilet ging. Tot vandaag. Na een week vrijwel niet gelet te hebben op de koolhydraten, behoorlijk last van mijn buik en darmen gehad. Ik heb geen coeliaki en mijn huisarts is nooit verder gekomen dan dat ik nu eenmaal moeilijke darmen heb waar ik maar mee moet leren leven (letterlijke woorden), maar toch denk ik dat er een verband is. Toch maar weer rustig aan doen met die koolhydraatjes. Zal ik tegelijk proberen die eiwitten wat op te schroeven. Wordt mijn trainer ook nog een beetje blij 🙂