Stel: je hebt geen maatje 36, een bikini staat jou net iets anders dan dat model uit de reclame en als je hockeyteam een toernooi hemdje wil kopen zonder mouwen, dan word je lichtelijk zenuwachtig.

Dus je doet wat er (in jouw ogen) van je verwacht wordt. Je gaat extra sporten en je zoekt naar het perfecte voedingsschema om zo snel mogelijk die zwemband kwijt te raken. 

In mijn geval heeft dat er toe geleid dat ik me heb ingeschreven voor een 10 weekse cursus bij mijn sportschool. 10 weken lang 4 keer in de week sporten (om 7 uur ‘s ochtends en dat is dus heel vroeg) met een bijbehorend voedingsschema dat er voor moet zorgen dat mijn vetpercentage smelt als sneeuw voor de zon.

We zijn nu een aantal weken onderweg en ik heb een hoop geleerd. Vooral over mijn eigen zelfbeeld. Dat maatje 36, ik zal het heus wel een keer kunnen halen. Dat betekent alleen wel dat mijn dagen voortaan zullen bestaan uit bakjes eten voorbereiden, voedingsstoffen afwegen, macro’s noteren, zorgen dat ik nog meer eiwitten binnenkrijg dan dat wat ik beschouw als heel veel eiwitten en dat ik een stukje taart toch echt zal moeten laten staan. Om nog maar te zwijgen over een wit wijntje. Alcohol is namelijk de boosdoener van alle lichamelijke goede processen. En oh ja, ik zal de rest van mijn leven moeten sporten. Krachttraining en dan nog het liefst aangevuld met wat cardio op zijn tijd.

En ik heb dus besloten dat ik dat niet wil. Vorige week op een hockeytoernooi braaf mijn bakjes meegenomen. Gister op een verjaardag braaf mijn bakjes meegenomen. En voor wat? Een iets snellere terugkeer van een strakke buik?

Ik ga het niet meer doen.. Het bevalt me niet, ik word er prikkelbaar van. De kostbare tijd die ik heb nadat mijn werk het merendeel van de tijd al heeft opgeslokt wil ik gebruiken om te genieten van het leven in plaats van het te besteden aan het maken van een heel uitgebalanceerd voedingsschema. Genieten is veel belangrijker, alleen dan gewoon met mate.

Want zeg nou zelf, een hockeytoernooi heb je misschien één, hooguit twee keer per jaar. En die verjaardag? Als je zelf een beetje oplet, dan kan je daar genoeg verstandige keuzes maken om de boel niet volledig uit de klauwen te laten lopen voor het geval je elke week een verjaardag hebt.

Dus vanaf nu ga ik doen wat IK denk dat verstandig is. En dat is in eerste instantie lekker blijven sporten, dat ben ik namelijk echt gaat waarderen. Zelfs het vroege opstaan bevalt goed. Qua eten wil ik gewoon weer lekkere dingen eten, waarbij de nadruk ligt op veel groente, langzame koolhydraten en iets meer eiwitten dan ik gewend ben. En dus ook genieten van een glas cava op zijn tijd! Mijn nieuwe bikini staat namelijk ook heel leuk in maat 42. En dat model? Tja, zij is vast niet zo leuk als ik 😀

Proost!